Oud Logo Rood Logo Logo 1 Logo 2 Logo 3 Logo 4 Logo 5 Logo 6 Logo 7 Logo 8

Info over Grolsch Artikelen

Glazen

09 november 2010
Grolsch introduceert wereldwijd nieuwe bierglazen genaamd Soul, Funk, Pop, Jazz, Blues, Classic en Rock.
De glazen zullen aankomende maanden eerst in de horeca verschijnen. Speciale microscopische gaatjes in de bodem van de glazen zorgen voor 'extra leven in het bier'. Deze gaatjes, ook wel mousseerpunten genoemd, verhogen de snelheid waarmee het koolzuur vrijkomt. "Het resultaat is een sprankelend bier met een mooie schuimkraag."
Met de nieuwe Music Glass Line wordt de jarenlange relatie tussen Grolsch en livemuziek beklonken.
De namen en groottes van de Grolsch glazen:
- Soul 20 cl
- Funk 25 cl
- Pop 30 cl
- Jazz 40 cl
- Blues 50 cl
- Classic 25 cl (kelk-vormig)
- Rock 25 cl (stapelbaar)

Er zijn inmiddels meer dan 3000 verschillende glazen bekend met een Grolsch-logo en er gaat geen maand voorbij of er komen wel nieuwe bij.
Niet alle glazen met een Grolsch-logo komen zo bij de Grolsch vandaan, de meeste zijn naderhand bedrukt door bijv. een sportvereniging, een café die iets te vieren heeft of zelfs een persoonlijk bericht. Alles is mogelijk en dat maakt het voor een verzamelaar wel zo leuk. Op deze site worden alle bekende glazen met een Grolsch-logo genoemd zoals deze ook voorkomen in de lijst van de GVG. Deze lijst kunt u ook downloaden op de site van het Grolsch Verzamelaars Gilde (242kb).
Dit is een lijst in Excel waarop alle bekende glazen voorkomen en die u voor uzelf kunt aanpassen en/of bijhouden.

Mocht u glazen en/of foto's missen dan mag u deze altijd doorgeven aan info@grolschverzameling.nl en bij het Grolsch Verzamelaars Gilde.
Vast bedankt daarvoor.

INHOUDS MATEN
In veel landen was het verplicht een inhoudsmaat op het glas te hebben om te voorkomen dat er mogelijk te weinig bier werd getapt. In Nederland was dat niet verplicht en daarom zijn er heel veel glazen zonder inhoudsmaat. In de omringende landen was dat al wel verplicht en zie je vaak een eenvoudige aanduiding als 25cl of 0,25l etc. Vaak voor de glasfabrieken een goede reden om het eigen merk erbij te vermelden zoals rastal, sahm, db, RC, ARC, VCA, etc.

De Crown Stamp
In het Verenigd Koninkrijk en in Ierland ging men een stapje verder en moest de inhoudsmaat op het glas ook daadwerkelijk door een formele keuringsinstantie worden gecontroleerd. Na controle moest de fabrikant vermelden welk keuringsstation dan die goedkeuring had gegeven. In bijvoorbeeld Engeland zag je dat terug in de befaamde "Crown Stamp" en in Ierland in de cirkel met de golf.

Onder de Crown Stamp staat het nummer van een keuringsstation (volgens de Weights and Measures Act 1985). De bekendste nummers op bierglazen in Engeland zijn: 2, 76, 303, 414, 470, 478, 562, 1364, 1370 en 2043. Zo staat bijvoorbeeld het meest voorkomende nummer 562 voor Bury. Grote glasfabrikanten kunnen zelfs als keuringsstation worden aangemerkt en krijgen derhalve een eigen nummer zoals 2037 voor The Ravenhead Company Ltd en 2043 voor Verrerie Cristallerie D'Aques J G Durand & CIE. Ook Ierland kende een soortgelijk systeem, waarbij de maataanduiding werd weergegeven door de inhoudsmaat en daarbij het keuringsteken: een cirkel met in het midden een soort golf. Daarboven en daaronder staan nummers. Het bovenste getal staat voor het keuringsstation, zoals 06, 160 of 164. Het onderste getal staat voor het jaartal van de keuring, waarbij met 99 1999 wordt bedoelt en met 06 dan 2006. Latere jaartallen zal je niet tegenkomen en dat is te verklaren doordat in 2006/2007 zowel Ierland als Engeland over zijn gegaan op de Europese richtlijn. Voor verzamelaars wel handig want je kunt gelijk het jaartal van uitgifte uitlezen.

De Crown Stamp heeft de Engelse glazen al heel veel jaren gesierd, volgens sommigen meer dan 300 jaar. Groot was derhalve de frustratie in Engeland toen bekend werd dat Engeland de voorloper werd bij de invoering van de Europese Richtlijn. Het heeft geleid tot petities en de (niet regerende) Conservatieve Partij heeft nog gestreden voor het handhaven van de Crown Stamp naast de Europese aanduiding. Het kwam zelfs zover dat de vicevoorzitter van de Europese Comissie verklaarde dat de nationale markeringen die de betrouwbaarheid van de de meting aangaf, niet naast de CE-markering mag. Weer een traditie minder.

De Europese Richtlijn
In 2004 is de Europese Richtlijn uitgekomen met als doel meetaanduidingen op producten te uniformeren (2004/22/EC Measuring Instruments Directive) en daarmee de uitwisseling binnen de EU te verbeteren. Dat geldt voor het draagvermogen van een hijskraan als voor de inhoud van een (bier)glas. Die uniforme aanduiding zien we terug in de letters CE, dat Conformité Européenne (in overeenstemming met de Europese regelgeving) betekent. Je zult die CE ook op vele andere producten tegenkomen, want de Europese Commissie heeft heel veel richtlijnen. De invoering van een Europese Richtlijn in de eigen nationale wetgeving is voor alle aangesloten landen verplicht, al blijkt in de praktijk dat de invoeringstermijn tussen de landen nogal verschilt. De schrijfwijze van die rondlopende letters CE op de producten moet altijd hetzelfde zijn. En net als in Engeland moet die maataanduiding worden gecontroleerd door een keuringsbureau en moet het nummer van dat bureau op het product, zoals het bierglas, worden vermeld. Ook moet volgens de richtlijn tussen het CE teken en het nummer van het keuringsbureau nog het jaar van de keuring staan, voorafgegaan door de letter M. Daarbij mag de fabrikant van het glas er nog zijn eigen naam aan toevoegen.

Bij elkaar dus een heel verhaal zoals bijv. CE M10 0113 sahm 0,22l zoals op het jopenglas is gedrukt. Dit is te lezen als: inhoudsmaat volgens de Europese regelgeving (CE), gekeurd in het jaar 2010 (M10) door het keuringsbureau Landesambt für Mess- und Eichweisen Rheinland-Pfalz in Bad Kreuznach in Duitsland (0113) en het glas is gemaakt door het Duitse Sahm en heeft een inhoud van 22cl.

Binnen Europa zijn veel keuringsbureaus, (denk maar in Nederland aan de KEMA), maar voor de bierglazen zijn alleen keuringsbureaus toegelaten die aan de 2004/22/EC richtlijn voldoen. Enkele nummers die je op de glazen tegenkomt:

112: Landesbetrieb Mess- und Eichweisen Nordrhein-Westfalen, Keulen, Duitsland
113: Landesambt für Mess- und Eichweisen Rheinland Pfalz, Bad Kreuznach, Duitsland
126: National Measurement Office in Teddington, Engeland
846: Bury Metropolitan Borough Council in Bury, Engeland
In mijn correspondentie met het Ierse keuringsbureau gaven zij vol trots ook hun bureau weer (Legal Metrology Service, National Standards Authority of Ireland (0709) in Dublin, maar de glazen die ik er gezien heb dragen allemaal een Engels nummer. In Nederland zijn er ook toegelaten keuringsinstituten, zoals 0620 KIWA,0710 Kalibra of 2290 KEMA, maar glazen heb ik er nog niet van gezien. Waarschijnlijk zullen we vooral de bureaus tegen komen die dicht bij een glas- of decoratiefabriek staan.

Engeland en Ierland waren dus koploper bij de invoering en de overige landen volgen nog niet hard. Her en der zie je in Duitsland en Nederland een glas met de CE-aanduiding, maar binnen enkele jaren zal dat voor alle glazen gelden, tenminste voor de glazen in de cafés etc. Voor thuisgebruik hoeft er geen aanduiding op te staan. Tot nu toe heeft de Nederlandse Bierglazen Catalogus glazen met verschillende Crown Stamps, maar met dezelfde inhoud, vorm en logo als verschillende glazen opgenomen. Of daar met de CE-markering dezelfde regel zal worden gevolgd is nog afwachten nu blijkt dat er identieke glazen zijn waarvan alleen het jaartal verschillend is. Voor de specialisten zal het juist wel een leuk verzamelelement zijn. Maar voor iedereen is het makkelijk een glas te kunnen dateren, want het jaartal staat er al op.

Met dank aan: Herman van Gils, BAV Journaal 3, 28e jaargang, juni 2011