Oud Logo Rood Logo Logo 1 Logo 2 Logo 3 Logo 4 Logo 5 Logo 6 Logo 7 Logo 8

Info over Grolsch Artikelen

Vrachtwagens en auto's

De meeste vrachtwagens en auto's zijn niet uitgebracht door de Grolsch. Hoe het in zijn werk gaat staat verkort hieronder beschreven. Meer info is terug te vinden op wikipedia.

Lledo is een Engelse fabrikant van modelauto's. Het bedrijf was opgericht door een van de werknemers van het failliet gegane Lesney. De naam is een spiegeling van de naam van de oprichter (Net zoals Norev). Aanvankelijk richtte Lledo zich op de speelgoedautomarkt, maar al gauw zag men de lucratieve kant van de promotionals. Een miniatuur van een oude auto, met daarop een bedrijfsnaam. Denk hierbij aan bekende sets van Super de Boer en de KLM. Later zou Lledo zich ook bezighouden met meer gewaagde projecten, zoals auto's die het wereldrecord snelheid probeerden te verbreken. Lledo is tegenwoordig onderdeel van het Corgi concern.

Corgi is een Engelse producent van modelauto's. Corgi maakt(e) auto's in de schaal 1:43 en de iets kleinere "Matchbox" schaal. Corgi was de merknaam voor de grotere 1:43 modellen, Husky was die voor de kleinere modellen modelauto's, die beide als logo een hond gebruik(t)en. De merknaam is in de jaren '70 buiten gebruik genomen. In 1989 werd Corgi overgenomen door Mattel, in 1994 werd het weer geprivatiseerd.

De 3-inch modellen van Corgi zijn maar een vrij korte periode gemaakt. Vanaf begin jaren '70 tot eind jaren '80, waarna Corgi werd overgenomen door Hot Wheels. Toch zijn deze kleintjes vrij legendarisch geworden. Hot Wheels, ten onrechte vaak geschreven als Hotwheels, is een Amerikaanse producent van modelauto's. Hot Wheels is onderdeel van het Mattel-concern.
Solido is een Franse fabrikant van miniatuurauto's. In 1934 werd het bedrijf officieel opgericht door de Fransman Ferdinand de Vazeilles, die reeds sinds het begin van de jaren 30 van de 20e eeuw miniatuurauto's modelleerde. Het eerste model was in 1932 een "bougie op wielen". Veel belangrijke technische innovaties op het gebied van vormen en gieten van modellen zijn afkomstig van Solido en worden nog steeds wereldwijd toegepast. Zo was Solido een van de eerste fabrikanten die modellen in de schaal 1 op 43 maakte. In de loop van de tijd had Solido al meer dan 100 octrooien op het gebied van miniatuurauto's. De meeste modellen waren gebaseerd op modellen uit de Franse automobielindustrie.

Solido bouwde modellen in 1:87, 1:60, 1:50 (vrachtwagens), 1:43, 1:18 en 1:12. Eind jaren 90 werden diverse oudere modellen door Solido dochter Verem opnieuw uitgegeven. In 1982 werd Solido door zijn befaamde concurrent Majorette overgenomen. In 1987 ontwikkelde Solido zijn eerste model op 1:18, een Bugatti Royale. 1992 was een slecht jaar. Moederconcern Majorette ging failliet en werd overgenomen door Ideale loisirs. In 1995 werd het bedrijf vervolgens doorverkocht aan het Duitse Triumph-Adler die op zijn beurt het bedrijf in 2003 doorverkocht aan het grootste Franse speelgoedconcern, Smoby. In 2015 werd het onderdeel van OttOmobile.
Modelautos bij Modelauto & Zo. Een groot assortiment aan modelauto's op maakt gemaakt door Arjo Ritsema. Hier kun je je eigen vrachtwagen of bestelbus na laten maken.
Als bij een auto Die-cast staat, dan is dit een gegoten model. De term gegoten speelgoed verwijst hier naar elk speelgoed of collectible model dat is geproduceerd door gebruik te maken van de spuitgietmethode om gesmolten lood of zinklegering in een mal te plaatsen om een bepaalde vorm te produceren. Dergelijk speelgoed is gemaakt van metaal, met plastic, rubber, glas of andere bewerkte metalen onderdelen. Geheel plastic speelgoed wordt gemaakt door een vergelijkbaar proces van spuitgieten, maar de twee methoden zijn verschillend vanwege de eigenschappen van de materialen.